Про способи ферментації та сушіння тютюну куріння тютюну - це не шкідлива звичка, а приємне проведення часу. Але мало хто замислюється над тим, що приготування тютюну-це дуже складний процес, що включає етап.
Просто виростити рослину-це половина справи. Листя потрібно зібрати, а потім правильно висушити і ферментувати. Якщо технологія буде порушена, сировина буде просто зіпсовано.
Як сушити тютюн?
Сушка і ферментація - це процеси, за допомогою яких можна позбутися від багатьох непотрібних і навіть шкідливих речовин в листках курильного тютюну, а також зробити смак і аромат більш приємним, оригінальним і насиченим.
Після збору листя в процесі вирощування, їм потрібна додаткова обробка. Сушка тютюну може проводитися різними способами:
- вогневий. Цей процес нагадує приготування в домашніх умовах шашлику-листя тютюну обробляються димом і жаром. Причому на різні сорти впливає дим різної насиченості. Кентуккі, як приклад, потребує лише в слабкому димі, а Латакая - в щільному і насиченому. В результаті в листі залишається незмінним вміст нікотину і рівень pH, а також у них з'являється характерний присмак палаючого дерева;
- повітряний. Застосовується в основному для тих сортів, де важливо зберегти високий вміст нікотину. Листя при цьому способі зв'язуються в пучки і розвішуються на свіжому повітрі. Також це можна робити і в спеціальних ангарах, де встановлені великі вентилятори, які просто прискорюють процес сушіння;
- сонячний. Іншими словами, сушка проводиться на відкритому повітрі на сонці. Її застосовують в основному для орієнталів. До такого методу приготування тютюну також застосовується додатково обробка парою і ферментація. Завдяки цьому Тютюн для трубки змінює свої властивості, а також у нього поліпшуються смакові якості;
- за допомогою пари. Для цього робляться спеціальні комори, де розвішуються листя тютюну. По трубах надходить пар, який і підвищує температуру в приміщенні. Часто використовується для Вірджинії, щоб зберегти світлий відтінок листя. При цьому зберігається цукор в листі, але зменшується кількість смол і нікотину. Також зменшується і рівень pH, а тому під час куріння язик не буде сильно щипати.
Технологія ферментації
Ферментація тютюну-це комплекс процесів, в результаті яких відбувається трансформація складу на хімічному рівні. Проводиться вона після сушіння, а тому можна позбутися від зеленуватого відтінку листів, а також від трав'янистого запаху, який в підсумку стане приємним, тютюновим ароматом.
Це надає тютюну такі властивості, які разюче відрізняють його від сигаретного тютюну. Ферментація тютюну під пресом робиться в спеціальних бочках. Під тиском клітини листя лопаються, а випускається вакуоль сприяє подальшій ферментації. Так листя набувають солодкість і аромат.
Ви можете у себе вдома також провести ферментацію різними способами:
- приготування тютюну при природних умовах. Цей процес - найнадійніший спосіб старіння листя, але при цьому він же - найтриваліший. Вам необхідно зібрати Висушені листя, і покласти їх в тепле і темне місце як мінімум на рік;
- у духовці. Листя повинні бути сухими, але при цьому еластичними - вони не повинні кришитися і ламатися в руках. Якщо ж вони сухі, їх потрібно скропити водою з двох сторін, скласти стопками, щільно накрити кульком або харчовою плівкою і залишити на добу. Після цього з листя потрібно вирізати центральну жилу, нарізати їх смужками по 1-2 мм, заповнити ними банку на 2/3 і щільно закрити кришку. Після цього потрібно прогрівати їх в духовці протягом п'яти днів або навіть тижня при температурі в 50С. після цього листя потрібно просушити;
- на сонці. Листя потрібно змочити водою з пульверизатора, щоб вони не були ламкими і дуже сухими. Їх потрібно помістити в банки з металевими кришками, і поставити на металеву основу на сонці, яка регулярно буде розжарюватися в денний час. Приблизно через 10 днів вам потрібно спробувати тютюн на смак, і якщо він вас влаштує, тоді тютюн можна прибирати з сонця;
- в мультиварці. Звичайно, цей спосіб підійде тільки тим, у кого є така кухонне начиння з можливістю установки температури. Кожен лист потрібно згорнути і помістити в мішечок з тканини. На мультиварці потрібно виставити температуру в 50С і помістити в чашу мішок з тютюном. Вам потрібно періодично перемішувати листя в мішках. Приблизно через кілька годин ви вже почнете відчувати приємний медовий аромат, а сам тютюн буде готовий через 3-4 дні;
- у мікрохвильовці-найшвидший спосіб. Листя потрібно нарізати смужками і помістити в скляну ємність, яку потрібно накрити скляною кришкою. На мінімальній потужності потрібно прогрівати листя протягом 30 хвилин. Після цього їх потрібно остудити. Процедуру повторюють 3-4 рази. Якщо все буде зроблено правильно, листя придбають золотистий відтінок, почнуть виділяти аромат меду. Якщо на ємностях з'явився конденсат, потрібно вийняти листя і добре їх просушити. Після ферментації листя повинні "відпочити" протягом доби.
|